4 alapvető szempont, melyek tisztázása nélkül bele se fogjon

A lakásvásárlás gyakran hosszú távú elköteleződés vagy befektetés, ami sok buktatót rejt magában, ezért célszerű előrelátóan belevágni. Vannak bizonyos alappillérek, amelyek mentén érdemes elindulni, hogy örömét lelje a lakásban hetekkel, hónapokkal, sőt, akár évtizedekkel az adásvételi szerződés aláírása után is.>>>

lakasvasarlas-okosan

A lakásvásárlás során nem csak a lakásméret és az elhelyezkedés számít

Ha szóba kerül a lakásvásárlás, a legtöbben az ideális lakásméretre, környékre és a lakás állapotára gondolnak először, és ezeket a szempontokat szem előtt tartva vágnak bele a keresésbe. 

Kétségtelen, hogy egy szép, rendezett kerületben, nívós környéken lakni felemelő élmény. Ez azonban mit sem ér, ha a tulajdonos nem a minden szempontból megfelelő és objektív döntést hozta meg az ingatlan megvásárlásakor.

A lakásvásárlás során ugyanis a lakásméret és az elrendezés mellett más szempontokat is figyelembe kell venni, amennyiben Ön nem szeretne:

  1. évekre bent ragadni egy nem megtérülő befektetésben,
  2. felesleges feszültséget az eltérő felfogású és életvitelű lakókkal,
  3. hosszú távra feleslegesen eladósodni egy hirtelen döntéstől vezérelt, de nem megfelelő hitelkonstrukcióval,
  4. váratlan társasházi célbefizetési kényszerrel szembesülni.

A lakásvásárlás következő 4 alappillérére támaszkodva Ön több kérdésben is megfontolt és előrevivő döntést hozhat:

1. Motiváció

A lakásvásárlás egyik alappillére a motiváció. Mert az ingatlanvásárlás előtt pontos válaszokat kell adni a következő kérdésekre:

  • Miért szeretne ingatlant vásárolni? Használni szeretné vagy rövid, esetleg hosszú távra kiadni? Netán felújítani, majd eladni?
    A válasz határozza meg, hogy a motiváció szempontjából Önnek érdemes-e belevágnia egy adott lakás megvásárlásába, vagy sem.

2. Időtáv és szemlélet

Vásárlás vagy bérlés? Fontos kérdés, különösen Magyarországon, ahol még mindig tartja magát az a tévhit, hogy csak az ér valamit, akinek saját lakása van.

Ez a gondolat azonban több sebből vérzik. Hogy miért? Mert nem minden esetben és nem mindenkinek éri meg vásárolni

Pl. egy huszonéves fiatal egyetemistának nem érdemes évekre elköteleződnie egy lakásvásárlással, még akkor sem, ha a szülők történetesen megengedhetik maguknak, hogy vegyenek egy kuckót a gyermeknek. 

A diploma után ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a város másik végén, vagy akár egy másik megyében, esetleg másik országban vállal munkát. A lakáseladással járó macera pedig akár hátráltathatja is a tervei megvalósításában. 

Más a helyzet egy többgyermekes családdal vagy a kutyatartókkal, akik számára a saját tulajdonú lakás jobb választás lehet, hiszen a megfelelő albérlet megtalálása számos kényelmetlenséggel járhat vagy akár komoly akadályba is ütközhet. 

Mindemellett más-más méretű és lokációjú ingatlanra van szükségük az egyedülállóknak, a kisgyermekes családoknak, illetve a nyugdíjasoknak.

Minden esetben az adott élethelyzethez, az anyagi lehetőségekhez és a jövőbeli tervekhez érdemes igazítani a lakásvásárlással vagy -bérléssel kapcsolatos terveket.

Ha valaki nem így tesz, akkor olyan terhet vállalhat fiatalon az “álomház” hitelből vsló megvásárlásával, ami könnyen válhat rémálommá.

3. Kockázattűrő képesség

Teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyire hajlandó kockázatot vállalni a kiszemelt lakás megvásárlása érdekében. 

Önnek tehát pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy mennyire hajlandó pl. eladósítani magát egy lakáshitellel csak azért, hogy késedelem nélkül tulajdonjogot szerezzen egy lakásban.

Egy ilyen, sok esetben életre szóló döntés előtt azonban érdemes mérlegelni, hogy biztos megéri-e a nagy áldozat? Ugyanis első lépésként a kisebb, befektetési ingatlanokkal is jól lehet járni amelyek hozamot termelnek, vagy élérhető velük komolyabb értéknövekedés (pl. tárolóból kialakítható lakás). Az így gyarapította tőke 10 év alatt már jelentősebb önerőt képez és könnyebben megvalósíthatja az eredeti terveit.

4. Tudás

A tudás hatalom – tartja a közmondás, és nincs ez másképp a lakásvásárlással kapcsolatban sem. Ha pedig nincs meg a tudás, szakértőre van szükség. A vízvezetékhez vagy az elektromos hálózathoz sem érdemes hozzányúlni biztos szakmai tudás nélkül. 

Nos, az ingatlanvásárlás is ilyen terep. Ahhoz, hogy Ön tiszta képet kapjon a hitelképességéről, az ingatlanvásárlással kapcsolatos vállalható kockázatokról és elérhető célokról, illetve hogy megtalálja az élethelyzetének és távlati terveinek leginkább megfelelő lakást, célszerű az ingatlanszakmában, valamint a hitelügyintézésben jártas szakemberekkel konzultálni

Ha pedig el szeretné kerülni a lakásvásárlás legnagyobb buktatóit, jöjjön el az Ingatlan adásvétel workshopra!

Jelentkezzen még ma!>>>