Lakásvásárlás előtt a legtöbben csak a leendő új otthonuk paramétereit és annak közvetlen környezetét mérik fel. Sokan elmulasztják kérni a nullás igazolást, pedig ennek megléte a garancia a későbbi fájdalmas kiadások elkerülésére.

Mi az a nullás igazolás, és miért fontos, hogy lakásvásárlás előtt Ön is kérje? Tudja meg itt.>>>

Lakásvásárlás nullás igazolással vagy anélkül

A lakásvásárlás során számos buktató merülhet fel. Az egyik ilyen, ha az előző tulajdonos tetemes tartozást halmozott fel, és ez nem derült ki az adásvételi szerződés megkötése előtt.

Ilyen esetben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az új tulajdonosnak kell felelnie a tartozásért.

Azért írtam feltételes módban, mert jelenleg eltérések vannak a vonatkozó jogszabályokban, és a bírósági gyakorlatban is. Tehát nem biztos, hogy Önnek mint vevőnek viselnie kell a korábbi tulajdonoshoz fűződő tartozást, de megvan rá az esély.

Különösen akkor, ha az SZMSZ-ben van olyan kitétel, miszerint az új tulajdonosnak kell kifizetnie a korábban felhalmozott tartozást. Az adásvételi szerződés megkötésével ugyanis az új tulajdonos az SZMSZ-t is automatikusan elfogadja, tehát a tartozás kiegyenlítésére is kötelezettséget vállal. 

Ha tehát Ön úgy vásárol meg egy lakást, hogy nem kér nullás igazolást, nagy rá az esély, hogy a társasház jogosan követelheti az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást. Nincs ez másképp az egyes közüzemi szolgáltatókkal sem, ami igen fájdalmas felismerés lehet egy elhamarkodott lakásvásárlás után.

lakasvasarlas

Mit mond a társasházi törvény?

A társasházi törvény jelenleg nem írja elő kötelező érvényűen a nullás igazolás meglétét ingatlan adásvétel során, habár kétségtelen, hogy ez jelentősen megkönnyítené az ilyen ügyek gyors és hatékony rendezését. 

A nullás igazolás igazolja, hogy az eladó nem halmozott fel közösköltség-tartozást. Ugyanezt érdemes kérni a közüzemi szolgáltatóktól is.

Mit tehet akkor, ha az Ön által megvásárolni kívánt álomlakást közösköltség- vagy közüzemidíj-tartozás terheli?

Akkor sem kell megrettenie, ha olyan ingatlan megvásárlását fontolgatja, amelyen közösköltség- vagy közüzemidíj-tartozás van. Erre is van megoldás

Ajánlott a szerződésben rögzíteni, hogy a vételár előlegből mekkora összeget kell az eladónak a tartozások kiegyenlítésére fordítania. Ez a kitétel ugyanis kötelezi az eladót arra, hogy rendezze a tartozást, Önt pedig megvédi az esetleges követelési igényektől.

A tartozások rendezésének igazolása után a közműveknél a mérőórák átírásához szükséges nyomtatványokat is ki kell töltenünk és alá kell íratni az eladóval, mert a szolgáltató csak ennek benyújtása után fogja átírni nevünkre a szolgáltatást. 

Ez mindkét fél közös érdeke.

Lakásvásárlás előtt áll, és szeretné elkerülni a buktatókat? Íme a megoldás.>>>